Home Boot Bemanning Project Fotoalbum Logboek Kortom Contact Links Franšais English

 

en francais Retour à l' Aperçu général, cliquez ici.

in English Back to the general overview, click here.

 

De bemanning

en francais Page en français : L'équipage, cliquez ici.

in English English page: The crew, click here.

 

 

Kaat.

Voor Kaat is bewegen steeds erg belangrijk geweest. Sporten is bewegen: als volley-balspeelster in provinciale competitie dertig jaar geleden, als studente sport- en bewegingswetenschappen aan de Universiteit Gent en daarna als lerares Lichamelijke Opvoeding aan de Koninklijke Athenea in Brugge - ook dát was bewegen -, als windsurfster twintig jaar geleden, als zwaardboot zeilster vijftien jaar geleden maar steeds ook als fervente lezer die zich door vele levens en werelden beweegt - minstens een boek per week als geestelijk dieet.

Bewegen is ook reizen. Samen met Eric vertrok zij 31 jaar geleden [ begin juli 1976 ] op reis naar Turks Koerdistan en het Vanmeer. Met een bevriend koppel , twee auto's en de hond Balthazar legden zij in 52 dagen bijna 15.000 km af. Van dan af werd het samen-reizen ... samen-leven - nu al 31 jaar [ 07.07.2007] .

 

 

Eric

Voor hij haar ontmoette was Eric wellicht haar tegenpool. Romaanse talen en letterkunde, met veel geschiedenis en latijn, waren zijn onrustige speeltuin - onrust ten aanzien van het politiek gebeuren, toen al als voorzitter van de fakulteitskring. Toen hij Kaat ontmoette begon hij tegen alle verwachtingen in fervent te joggen. Fysisch bewegen was ook voor hem een noodzaak geworden. Het lesgeven werd hem na enige tijd te eng. In het voorzitterschap van de plaatselijke onderwijsvakbond kon zijn politiek-maatschappelijke belangstelling een aanzet tot een zekere voldoening vinden. De echte voldoening vond hij echter bij zijn detachering als Algemeen Coördinator bij de Commissie Officieel Neutraal Gemeentelijk en Provinciaal Onderwijs. Het verzuilde Vlaanderen begon echter te veranderen. Na een politiek meningsverschil trok hij zich, na dertien jaar, terug: (opnieuw) in het lesgeven.

Uit zeilervaringen met vrienden-booteigenaars eind jaren zeventig, hadden Kaat en Eric begrepen dat zeilen op een eigen jacht niet tot hun mogelijkheden behoorde: de Ecume de Mer en de Spirit 28 leken hen wel ongrijpbaar! Toen hun zoon vijftien jaar geleden in Nieuwpoort een zeilstage volgde op Optimist leek het hen een leuk idee om ook op Caravelle te leren zeilen ... je weet maar nooit :de Griekse eilanden zijn omringd door ... water! Het zeilavontuur is dan begonnen. Er wordt twee jaar lang gezeild "op de plas" - de Ster - in Sint-Niklaas (toen Bloso-basis), op het Veerse meer op BM, op het IJsselmeer op een Sun Odyssee 42, er wordt gecharterd in Griekenland, geankerd in de Golf van Volos , waar zij met hun Zodiac en surfplanken hele zomervakanties doorbrengen. Dhiavlos Trikeri, Agia Kiriaki, Vathoudi, Alatas, Milina, Petraki, Horto, en Zasteni ....

In juni 1994 leggen zij de examens af in de lokalen van de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen, die een prachtige en indrukwekkende uitkijk bieden op de stroom, en behalen beiden het brevet Jachtman.

In oktober van datzelfde jaar later kopen zij NEHALINNIA ... " een boot om naar de baai van Volos over te brengen! " ( Fotoalbum: Vooraf )

Maar het wordt de Engelse Zuidkust en Zeeland waar zij hun vakanties doorbrengen., ..

En honderden rondjes voor Nieuwpoort.

Dan volgen de Franse wateren, de Seine baai - Deauville, Dives, Ouistreham, Courseulles, en Saint-Vaast-la-Hougue.

De tochten gaan steeds wat verder: naar Cherbourg, langs de Race van Alderney, en naar Alderney zelf, in potdichte mist - maar als de mist optrekt, maken ze een duik in de jaren vijftig of nog vroeger.

Het jaar daarop (2004) leggen ze vast op Guernsey, en in 2005 zeilen ze naar Noord-Bretagne - het zo mooie Lézardrieux, la rivière du Trieux, l'Ile à Bois en Bréhat , dé parel, en ook Saint-Quai-Portieux - vroeger met de wagen bezocht telkens toen hun zoon stages volgde bij Les Glénans vanuit Paimpol en Concarneau ...


Jersey en prachtige wandelingen langs de cliffpaths, een nacht ankeren op Sark, Dixcart Bay.

Het jaar daarop weer gaan ze weer over de " Raz Blanchard et ses eaux bouillonnantes", de " overfalls, races and tide rips " - " wij lopen 12kn over de grond en het gaat nog sneller ". Zij zijn er weer, op Guernsey: toch wel wat fier.

- " Oh, kleine boot hoor, zo ver ; - Ja, leuk zeg; - Niks voor mij. Nederlanders!

Maar ook: de vriendelijke, bemoedigende en niet van enige goedkeuring gespeende blik van een niet erg spraakzame Engelsman en de onverschilligheid van een Fransman met nieuwe ( grote ) zeilboot en knappe jonge echtgenote.

"Wij zijn er ... weer!".

De prachtige zuidkust. Zij zullen ze helemaal verkennen, de Pointe de Corbière, Petit Bot, Fermains Bay.

Op de terugweg bij Antifer, een dolfijn die meevaart...

Maar de Middellandse zee, de krekels, Horto en Zasteni ...

Het knaagt, de tijd, ouder worden. Gaan, nu gaan. Nog één jaar? Neen, nog drie. Nog twee.

"Nog, één."

Overbruggen? Hoe?

"Neen, kan niet!"

Juni 2007. Vlaanderen heeft voor een ruk naar rechts gekozen: " Als overtuigde progressieve Vlamingen voelen we ons hier steeds minder thuis."

 

Ook hun haven is veranderd. In dertien jaar zijn steeds meer kopsteigers en catways bijgeplaatst. Voor steeds grotere boten diende men steeds "creativer" om te gaan met de beschikbare ruimte. Ze voelden het aan alsof de jachthaven steeds meer een botenparking werd. En ook de stijl veranderde: met nieuwe, erg commercieel gesponserde evenementen werd ook een andere sfeer geintroduceerd; maatschappelijke evoluties lieten ook hier hun invloed gelden. Paraître avant d'être. Onvermijdelijk? Op hun steiger was het komen en gaan ingezet: vrienden zochten andere horizonten op, hun plaats werd ingenomen door booteigenaars die steeds minder aan boord waren - enkele rondjes voor Nieuwpoort, en dan naar huis of naar het tweede verblijf aan de wal. Minder "zeilersleven" rond hen. Verhalen over ervaringen tijdens vakanties met de boot werden schaarser. Het leven op het ponton werd banaler, minder boeiend, minder leuk, onpersoonlijker maar toch - paradox van een Big-Brother mediamaatschappij- ... dorpser - enkele uitzonderingen ten spijt!

Niets leek hen nog te weerhouden, hier.

"We gaan. We gaan nu."

Na dertien jaar kon de reis beginnen!

 

In het Fotoalbum is een uitgebreid overzicht van onze zeiltochten van 1995 tot 2006 opgenomen.

 

en francais Retour à l' Aperçu général, cliquez ici.

in English Back to the general overview, click here.

Top

Updated 8-dec-19
   
webmaster Q-Webbels